Skip to Content

Het toilet schoonmaken

Hebt u onvoldoende tijd (of wilskracht) om uw toilet elke week schoon te maken? Wilt u weten hoe u het toilet snel en eenvoudig kunt schoonmaken? Wilt u zeker weten dat u het schoonmaken goed aanpakt en de juiste middelen gebruikt?

In deze snelstartgids vindt u alle informatie.

Hoe vaak moet ik het toilet schoonmaken?

Het schoonmaken van het toilet is niet echt iets om naar uit te kijken, en iets dat we het liefst zouden afschuiven op iemand anders. Maar met enkele eenvoudige, regelmatige handelingen en de juiste middelen is het in een handomdraai gepiept. In het algemeen is eenmaal per week schoonmaken het minimum voor basisreiniging. U kunt het schoonmaken van het toilet het beste standaard opnemen in uw wekelijkse routine.

Als u wekelijks aan de slag gaat, wordt uw toilet nooit zo vuil en ruikt het nooit zo vies dat u er helemaal geen zin meer in hebt! Als u vlekken langer dan een week laat zitten, worden ze alleen maar lastiger te verwijderen en kunnen ze vies gaan ruiken. Het is verstandig om elke twee maanden een grondige reiniging te doen. Hierbij schrobt u de gehele toiletpot van binnen en buiten en boent u de watertank uit.

Waarom moet ik het toilet schoon houden?


Hygiëne en esthetiek zijn twee belangrijke redenen, maar de belangrijkste reden is voor veel mensen toch wel de geur. Toiletten gaan vies ruiken als ze niet regelmatig worden schoongemaakt. Dat geldt met name voor de toiletbril. De bril is het vieste onderdeel van een toilet. Toiletbrillen worden gemaakt van materialen die een broedplaats van bacteriën kunnen vormen, en door de scharnieren en kleine bewegende onderdelen kunnen er afzettingen ontstaan die vies gaan ruiken als niet regelmatig wordt schoongemaakt. Zorg dus dat u alle onderdelen van de toiletbril regelmatig een schoonmaakbeurt geeft: verwijder vlekken en schrob de scharnieren met een kleine borstel om viezigheid te voorkomen.

Bijna alle toiletpotten zijn gemaakt van porselein en dat is perfect materiaal om een goede hygiëne te garanderen. Het geglazuurde oppervlak is niet poreus, kleeft niet en is bestand tegen slijtage (alleen hele diepe krassen komen door het glazuur heen). Het klinkt vreemd, maar de toiletpot heeft dus minder aandacht nodig. Hang er een toiletblok in en geef de pot regelmatig een snelle schoonmaakbeurt.

Wat heb ik nodig om het toilet schoon te maken?

Borstel: natuurlijk hebt u een toiletborstel nodig. Borstels met een knik in de steel waarmee u onder de rand van de toiletpot kunt komen zijn ook erg handig. Zonder een dergelijke onder-de-rand-borstel blijven er bacteriën aanwezig.

Doekje of spons: u hebt ook een schoonmaakdoekje of spons nodig om rondom de bovenkant van de pot en de bril schoon te maken. Deze delen moeten afzonderlijk van de binnenkant van de pot worden aangepakt en worden schoongemaakt met een toiletbrilreiniger (het liefst een schuimende reiniger).

Kleine borstel: behalve de standaardborstel is het gebruik van een kleinere borstel voor het schoonmaken van de bovenkant van het toilet aan te raden, met name voor het reinigen van de scharnieren en lastig te bereiken onderdelen. Als u geen speciale kleine borstel kunt vinden, kunt u ook een tandenborstel gebruiken. Gebruik er dan twee: een voor de rand van de pot en een voor de bril.

Schraper of puimsteen: een optie voor de ware professional. Hiermee kunt u hardnekkige vlekken wegschrapen, met name onder de rand van de toiletpot. Gebruik niet iets dat krassen maakt.

Middelen voor het schoonmaken van het toilet.

Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende soorten toiletreinigers?

Zelfgemaakte toiletreinigers: deze kunnen effectief en goedkoop zijn, maar zijn eigenlijk alleen handig als u veel tijd en geduld hebt om het juiste mengsel te maken.

Schuimende toiletreinigers: deze zijn effectief, maar het gebruik ervan is tijdrovend en ze zijn met name bedoeld voor diepe reiniging en niet voor dagelijks gebruik.

Toiletreinigingsvloeistoffen en -gels: deze zijn ideaal voor dagelijks en regelmatig gebruik. Als u een goede toiletreiniger hebt gevonden en deze regelmatig gebruikt, is dat alles wat u nodig hebt. Voor dagelijks gebruik zijn de Bref Fragrances producten zeer geschikt: deze zorgen voor een glanzende en hygiënische toiletpot, voorkomen aanslag en geven een prettige geur af.

Hoe moet ik het toilet schoonmaken?

Net als bij duizenden andere huishoudelijke klusjes werkt u van boven naar beneden: maak eerst de toiletbril schoon en werk dan naar beneden. Op die manier wordt al het vuil weggeveegd en maakt u het vuilste deel van het toilet als eerste schoon. De toiletbril bevat de meeste bacteriën en zal als eerste vies gaan ruiken. Met name door urinevlekken en -geuren die dieper in de pot minder blijven hangen. De volgende belangrijke taak: schoonmaken onder de rand. Hier is vaak sprake van afzetting van vuil en viezigheid, omdat het spoelwater dat de rest van de pot schoonhoudt hier niet komt. Spuit wat vloeibare toiletreiniger onder de gehele rand en schrob grondig met de toiletborstel. De bodem van de pot en het waterslot zijn het lastigst schoon te maken. Spuit opnieuw vloeibare toiletreiniger in de pot en schrob met de borstel alle plekken waar u bij kunt.

Vergeet daarna niet de ‘verborgen’ delen van het toilet schoon te maken, ook aan de achterkant en onder de stortbak. Maak ook alle buizen en doorvoeringen zo nu en dan schoon. Het zijn soms de delen die u niet ziet die het vuilst worden als ze niet worden meegenomen in de wekelijkse schoonmaakbeurt.

Wilt u meer tips voor het schoonmaken van het toilet? In onze uitgebreide gids vindt u nog veel meer informatie. Lees hoe u het schoonmaken het beste kunt aanpakken, zodat u minder tijd kwijt bent!

More Articles

  • Goede tips om ervoor te zorgen dat het toilet echt schoon wordt

  • Op uw plaats... Klaar... Af! Snelle schoonmaak voor als u weinig tijd hebt

  • Zet uw badkamer vol met bloemen