Skip to Content

Zeven tips om een verstopt toilet te voorkomen en te verhelpen

Een verstopt toilet is niet iets om naar uit te kijken. Het is vervelend, zorgt voor overlast en kan aardig wat schade veroorzaken. En hoewel doorspoeltoiletten zelden verstopt raken, kunt u er beste alles aan doen om het risico te voorkomen.

Er zijn gelukkig veel voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat het toilet vrij blijft van kalkaanslag en goed blijft doorspoelen. We hebben een top zeven samengesteld van dingen die u kunt doen om te voorkomen dat het toilet verstopt raakt, en geven tips voor wat u moet doen als het toch mis dreigt te gaan.

1. Let op wat u erin doet

De meeste verstoppingen ontstaan omdat er iets in het toilet is gegooid dat daar niet in hoort. De beste manier om verstopping te voorkomen, is dus door ervoor te zorgen dat niemand in huis het toilet als afvalbak gebruikt voor van alles en nog wat! Ook gasten moeten zich bewust zijn van de gevaren van een verstopt toilet, en nu wordt het wat lastiger. Je kunt moeilijk tegen je gasten zeggen hoe ze het toilet moeten gebruiken, en als er een ongelukje gebeurt, schamen zij zich misschien zo erg dat ze niet durven te bekennen dat ze er iets in hebben laten vallen.

U zou kunnen overwegen een bordje op te hangen. Gewoon om gebruikers van het toilet te laten weten dat zaken als maandverband, wattenbollen, vochtige doekjes en tandzijde het toilet kunnen verstoppen en daarom in de afvalbak in de badkamer horen. Als u regelmatig problemen ervaart, kunt u ook overwegen ander toiletpapier te gebruiken. Dik, dubbellaags papier zou comfortabeler in gebruik zijn, maar kunnen soms het toilet verstoppen als er veel van moet worden doorgespoeld.

Toiletrol.

2. Maak regelmatig schoon

Regelmatig schoonmaken en onderhouden van het toilet draagt ook bij aan het voorkomen van een verstopping. Om er zeker van te zijn dat het toilet met volle kracht wordt doorgespoeld (en er dus minder risico is op verstopping), moet u schoonmaken onder de rand van de toiletpot. Daar bevinden zich de gaatjes waardoor het water in de pot komt, en deze kunnen in de loop der tijd verstopt raken. Het is ook een goed idee om zo nu en dan de binnenkant van de stortbak (de watertank) schoon te maken als deze makkelijk bereikbaar is. Als algen in de stortbak de vrije doorloop van water blokkeren, of als het doorspoelmechanisme vast komt te zitten, kan dit tot verstoppingsproblemen van het toilet leiden. Met een stortbaktablet voorkomt u algengroei, maar het is ook een goed idee om de watertank eenmaal per jaar leeg te maken en goed te schrobben.

Regelmatig schoonmaken.

3. Houd het toilet vrij van kalkaanslag

Kalkaanslag is de belangrijkste oorzaak van lelijke bruine vlekken op de toiletpot en kunnen tot verstopping leiden doordat de vrije doorvoer van materiaal via het waterslot (de zwanenhals) wordt beperkt. Water, en met name hard water, bevat mineralen (zoals calcium, kalk, magnesium en ijzer) die worden afgezet tegen de wanden van buizen en toiletpotten. Wanneer water verdampt en deze mineralen achterblijven, ontstaat er kalkaanslag. De aanslag trekt vervolgens vuil en bacteriën aan naarmate deze laag voor laag verder toeneemt.

Kalkaanslag is niet alleen lelijk en onhygiënisch, maar zorgt er ook voor dat buizen nauwer worden waardoor verstopping kan ontstaan. In hoeverre dit in uw geval een probleem kan zijn, hangt af van de hardheid van het water in het gebied waar u woont. Zelfs in gebieden met zacht water is het verstandig het toilet te ontkalken. In gebieden met hard (kalkhoudend) water is het essentieel. U kunt de vorming van kalkaanslag voorkomen door altijd een toiletblok in de toiletpot te hangen en een toilettablet in de stortbak te doen. Deze zijn eenvoudig te plaatsen en bestrijden de vorming van kalkaanslag. Stortbaktabletten zijn met name effectief omdat ze de vorming van kalkaanslag in de watertank, in de gaatjes onder de rand van de toiletpot en in het hoofdgedeelte van het toilet voorkomen.

Als het leed al is geleden en u de kalkaanslag in het toilet wilt verwijderen, gebruikt u Bref WC Color Activ' + Gel Ocean. Deze zure toiletreiniger pakt de vlekken grondig aan en met wat schrobben kunt u praktisch alle kalkaanslag snel verwijderen.

Een kalkvrij toilet met Witte Reus Aktief.

4. Spoel altijd op de juiste manier door

Bij een doorspoeltoilet komt in één keer een grote hoeveelheid water vrij en wordt materiaal in de toiletpot weggespoeld door het waterslot (de zwanenhals). Als de hoeveelheid water onvoldoende is, is de kracht ervan te zwak om dit voor elkaar te krijgen waardoor er iets vast kan komen te zitten. Milieuoverwegingen hebben geleid tot strengere maatregelen ten aanzien van het waterverbruik van toiletten. Er wordt veel gebruik gemaakt van duospoelsystemen en in veel huishoudens wordt een baksteen in de watertank geplaatst. Deze maatregelen kunnen nuttig zijn, maar als u toch te maken krijgt met een verstopping na het installeren van een waterbesparend apparaat, kan dit de oorzaak zijn.

Doorgespoeld.

5. Vroegtijdige interventie

Als u iets in het toilet laat vallen, ga er dan direct achteraan! Het klinkt niet bepaald prettig, maar kan u veel leed besparen. Wanneer die haarborstel of die tube tandpasta aan de andere kant van de zwanenhals zit, wordt het erg lastig om deze daar weer uit te krijgen.

Houd altijd een ontstopper bij de hand.
Het is ook verstandig om altijd een ontstopper bij het toilet in de buurt te hebben. Gebruik deze als u merkt dat het toilet verstopt raakt of als u weet dat er iets in ligt dat daar niet hoort. Even snel met de ontstopper aan de gang en de verstopping wordt waarschijnlijk opgelost waarna alles weer goed doorspoelt.

Niet spoelen als het toilet verstopt is!
Het is zo verleidelijk om opnieuw door te trekken om alles weg te krijgen, maar in plaats daarvan komt het materiaal juist uw kant op. Doortrekken is het slechtste wat u kunt doen. Wacht in elk geval tot het waterniveau gaat zakken voordat u het opnieuw probeert. U kunt het beste direct de ontstopper gebruiken en zo het probleem proberen op te lossen.

Pak de ontstopper.

6. Een professional inschakelen

Als de ontstopper het probleem niet oplost en het toilet verstopt blijft, is het tijd om de hulp van een professional in te roepen: hoe eerder hoe beter. Een verstopt toilet is niet alleen onhygiënisch, het vormt ook een overstromingsrisico voor u en uw buren.

De gevaren van een verstopt toilet: als een toilet ernstig overstroomt, kan hierdoor de vloerbedekking worden verpest en kan het vieze water de rest van het huis inkomen en zelfs door vloeren in andere ruimten of huizen dringen. In het slechtste geval kan uw aansprakelijkheid aanzienlijk zijn. Een verstopt toilet zorgt voor rotzooi, een vieze geur, aanzienlijk ongemak en kosten. Tijdige inschakeling van een professional kan u veel ellende besparen.

Ga niet zelf aan de gang roep hulp in.

Een verstopt toilet?
Voorkom narigheid en schade...
Zorg dat u weet hoe u snel en veilig moet handelen!

More Articles

  • Onze tips om het comfort van uw badkamer te verbeteren.

  • Bent u het zat om de badkamer schoon te maken?