Skip to Content

Maak de badkamer kindvriendelijk

Als u kinderen hebt, weet u hoe lastig het is om ervoor te zorgen dat alles in huis risicovrij en veilig is. En dat geldt ook voor de badkamer. Een hete krultang die op het wastafelblad ligt die u buiten het bereik van uw kind wilt houden, pas geverfde muren waar u geen tandpastaspetters op wilt: de badkamer moet kindvriendelijk zijn. De ruimte moet veilig zijn en geen gevaren opleveren voor uw kind. Als u een badkamer inricht specifiek voor de kinderen, moet u ook in gedachten houden dat deze ruimte hen moet motiveren elke ochtend op te staan of ’s avonds voordat ze naar bed gaan te douchen.

De juiste hoogte van wastafel en toilet

De badkamer is een van de kleinste ruimten in huis, maar kan voor de grootste problemen zorgen waar het kinderen betreft. De meeste ouders zijn misschien geneigd om miniwastafels en -toiletten te plaatsen. Die zien er wel schattig uit, maar veel mensen willen niet teveel geld besteden aan iets waar de kinderen al snel te groot voor zijn. Of ze willen geen extra sanitair installeren in de sowieso al beperkte ruimte. In dat geval is het een goed idee om een hogere wastafel voor volwassenen te plaatsen en voor uw kind een opstapje aan te schaffen. Dat kunt u eenvoudig in de kast opbergen. En als de kinderen er te oud voor zijn geworden, kunt u er iemand anders met kinderen blij mee maken.

Hetzelfde gaat op voor het toilet. Er zijn talloze kleine toiletten verkrijgbaar die misschien heel handig lijken, maar die dat in de praktijk helemaal niet blijken te zijn. U kunt beter kiezen voor een normaal toilet, of zelfs een hoog toilet. Ook deze zijn met een opstapje goed te gebruiken. Kinderen maken veel rommel. Zorg daarom dat u de toiletruimte altijd schoon en netjes houdt.

Extra opbergruimte

De beste manier om uw kind over te halen een bad te nemen, is door heel veel badspeelgoed achter de hand te hebben. En al hebt u de beste techniek onder de knie om uw kinderen in bed te krijgen, het opruimen na het baden kan een nachtmerrie zijn. Zorg daarom voor een goede opbergplek voor badspeelgoed. Koop een mooie mand die past bij de stijl van uw badkamer, of houd een lade in de kast vrij voor spullen van uw kind. Laat uw kind voor het baden speelgoed uitzoeken en na afloop weer terugleggen om hem of haar zo verantwoordelijkheidsgevoel bij te brengen. Hij of zij moet weten dat het speelgoed na het baden weer op een bepaalde plek moet worden opgeborgen.

Verf en accessoires

Als u een kinderbadkamer ontwerpt, moet u met name aandacht besteden aan de kleur verf en de accessoires die u wilt neerzetten. Kies bijvoorbeeld een vrolijke kleur in plaats van een neutrale kleur. In bad gaan wordt dan veel leuker. En voeg kindvriendelijke accessoires toe, zoals een douchegordijn met batman of een handdoek met minions erop. Gebruik uw creativiteit alleen waar het verf en accessoires betreft en niet het sanitair, omdat dat doorgaans permanent is. Het is geen probleem om af en toe de verf op de muur te veranderen, maar het plaatsen van nieuw sanitair kan erg prijzig worden. Investeer dan ook in goed sanitair dat lang meegaat, zelfs nadat uw kind volwassen is geworden. 

Lage haken


Het grootste probleem waar kinderen in de badkamer van hun ouders mee te maken hebben, is dat alles hoger en groter is. Dure zaken als een wastafel of toilet speciaal voor kinderen zijn echter niet praktisch, zoals we hierboven hebben beschreven. Voeg in plaats daarvan andere kleine dingen toe om de badkamer kindvriendelijk te maken. Zoals lage handdoekstangen of haken waaraan de kinderen hun kleren kunnen ophangen. Gebruik hiervoor een lege ruimte in de badkamer, bijvoorbeeld onder een aan de muur bevestigde wastafel of aan de deur. U kunt die ruimte ook speciaal reserveren voor uw kind en zijn/haar badspeelgoed en handdoeken allemaal bij elkaar opbergen.Kleurrijke kunst

Kleurrijke kunst

U wilt misschien uw badkamer niet transformeren in een speelkamer door alles te veranderen, maar u kunt deze toch kindvriendelijk maken. Hang bijvoorbeeld kleurrijke kunst op met teksten zoals ‘tanden poetsen’, ‘handen wassen’ of gewoon ‘goedemorgen’. Ze vrolijken de ruimte niet alleen op, maar leren uw kind ook een waardevolle les.

Veiligheidsmaatregelen

U moet uw badkamer kindvriendelijk maken, maar er ook voor zorgen dat u de juiste veiligheidsmaatregelen neemt om deze tot een risicovrije ruimte te maken. Enkele dingen waar u absoluut rekening mee moet houden:

  • Haal apparaten zoals krultangen uit het stopcontact en berg gevaarlijke apparaten zoals scheermessen op buiten het bereik van uw kind;
  • Controleer de temperatuur van het water en installeer als het even kan een apparaat dat de nauwkeurigheid van de temperatuurregeling garandeert;
  • Doe de kasten op slot zodat uw kind geen medicijnen of make-up te pakken krijgt;
  • Breng antislipstickers aan in het bad zodat uw kind tijdens het baden niet uitglijdt;
  • Zet geen decoratieve items van glas of ander breekbaar materiaal neer;
  • Laat uw kind niet alleen achter in bad, zeker niet wanneer de kraan loopt.

Kinderen houden ervan rommel te maken en te spelen in bad. Maak de badtijd extra leuk door uw voordeel te doen met de bovenstaande tips en trucs en uw badkamer te transformeren in een ruimte waar kinderen graag tijd doorbre

More Articles

  • Ruikt de badkamer vies?