Skip to Content

Veelgemaakte badkamerfouten en hoe u deze kunt vermijden

De renovatie van de badkamer kan aan de ene kant een leuk en creatief project zijn, maar aan de andere kant een stressvol proces waarbij veel fouten kunnen worden gemaakt. Lekkende douches, onvoldoende waterbestendigheid... zelfs het kiezen van het kleurenschema is een belangrijke onderneming. U maakt en herdefinieert een ruimte, hoe klein ook, voor eigen gebruik. Deze moet dan ook aansluiten bij uw persoonlijke behoeften. Aangezien de meeste veranderingen die u tijdens een renovatie aanbrengt in principe duurzaam moeten zijn, moet u altijd kritisch blijven om enkele veelvoorkomende badkamerfouten te vermijden.

Voordat u een renovatieproject start

Voorkomen is beter dan genezen. Voordat u dus aan renovatie of nieuwbouw van de badkamer begint, zijn er een paar dingen waarvan u zich bewust moet zijn. En u moet een specifiek traject doorlopen.

  • U moet een beeld hebben van hoe de ruimte eruit moet komen te zien. Planning vooraf is gemakkelijker als u weet wat u wilt en hoe u dat wilt.
  • Bepaal van tevoren een budget. Op die manier weet u hoeveel geld u beschikbaar hebt voor het project.
  • Voer gedegen onderzoek uit, bijvoorbeeld van het gewenste materiaal voor het wastafelblad of de badkuip. Sta ook open voor nieuwe ideeën als uw oorspronkelijke plan iets moet worden bijgesteld.
Oude badkamer.

De juiste verlichting

Als u uw make-up in de badkamer opbrengt, of als u zich daar scheert, is goede verlichting van belang. Dat is ook een van de belangrijkste tips die interieurontwerpers geven: zorg voor optimale verlichting. Dat betekent niet alleen het installeren van allemaal lampjes aan het plafond. Met moderne innovatieve producten zijn er talloze verlichtingsopties om uit te proberen. Iedereen zou wel natuurlijk zonlicht willen dat door een groot raam binnenvalt, maar dat is niet in alle badkamers praktisch (alleen al niet met het oog op privacy). U hebt de keuze uit diverse opties. Werkverlichting (gericht licht, met name geschikt voor het aanbrengen van make-up) kan bij de spiegel worden aangebracht, accentverlichting kan worden gebruikt om een bepaald gedeelte van de badkamer te belichten, en met sfeerverlichting kunt u de kleur van het licht aanpassen aan uw stemming. U kunt ook een combinatie hiervan installeren.

Helder verlichte wastafel in badkamer.

Waterbestendig

Waterbestendigheid moet absoluut worden gegarandeerd. Een foutje leidt niet alleen tot hoge reparatiekosten, maar kan ook in andere kamers van het huis schade berokkenen (zeker als deze zich precies onder de badkamer bevinden). De beste manier om problemen te voorkomen, is door overal in de badkamer membranen aan te brengen. Hierdoor wordt lekkage voorkomen en blijft de muurverf langer op zijn plek.

Onvoldoende opbergruimte

Niemand wil een rommelige badkamer met make-upborstels in de wastafel en handdoeken overal op de vloer. Het ziet er niet uit en is nog onhygiënisch ook. U moet dan ook zorgen voor voldoende opbergruimte in de badkamer. U hebt een goede kast nodig voor het opbergen van medicijnen, elektrische apparaten, make-up, toiletartikelen en andere benodigdheden. Alles is dan altijd beschikbaar en u hoeft niet van de ene kamer naar de andere om spullen te verzamelen voordat u kunt gaan douchen. Als er echter maar weinig ruimte is in de badkamer, zult u wat creatiever moeten zijn bij het creëren van opbergruimte. Denk bijvoorbeeld aan verborgen kastjes achter spiegels, of planken in een ruimte in de muur om spullen uit het zicht te houden. U kunt ook lege ruimte boven de badkamerdeur, onder een wastafel of naast het douchegordijn benutten voor het creëren van opbergruimte.

Volle badkamerplank.

Deskundig advies

De meesten van ons onderschatten wat er allemaal komt kijken bij een renovatie en winnen niet van tevoren advies in bij een professioneel ontwerper. Misschien wilt u extra kosten besparen of denkt u dat u het allemaal makkelijk zelf aankunt. Hoe eenvoudig uw project ook is, vraag altijd een deskundige om advies om er zeker van te zijn dat de badkamer die u voor de geest hebt ook functioneel is. Soms is wat we in gedachten hebben in de praktijk helemaal niet praktisch. Een professioneel ontwerper kan u helpen bij het maken van een bouwplan en kan u adviseren over het juiste materiaal en waar u dat het beste kunt halen. Bovendien kan hij of zij u ook helpen binnen budget te blijven door met aanbevelingen te komen die binnen uw kostenplaatje passen.

Luxueus toilet.

Ventilatie

We vergeten vaak hoe belangrijk ventilatie in de badkamer is. U weet vast nog wel hoe het aanvoelt in een kleine badkamer na een hete douche, met name wanneer de ramen dicht zijn. Slechte ventilatie en een hoge luchtvochtigheid maken het douchen niet alleen minder aangenaam, maar zijn ook funest voor de muurverf. Bovendien zijn dit ideale omstandigheden voor het ontstaan van schimmel, en dat is ook niet goedkoop om aan te pakken. Zorg dus voor voldoende ventilatie in de badkamer. Als het plaatsen van een raam niet mogelijk is, investeer dan in een goede afzuigventilator. Deze veelvoorkomende badkamerfouten kunnen behoorlijke kosten met zich meebrengen, veroorzaken veel ongemak en herstel ervan kan tijdrovend zijn. Stel daarom een checklist op voordat u aan renovatie of nieuwbouw van de badkamer begint. Op die manier vermijd u deze fouten bij het creëren van een ruimte waarin u zich heerlijk kunt ontspannen.

More Articles

  • Doe uw voordeel met tips van iemand die alle ins en outs van het hotel kent

  • Op uw plaats... Klaar... Af! Snelle schoonmaak voor als u weinig tijd hebt

  • De magie van origami in uw badkamer om indruk te maken op uw gasten