Skip to Content

Geuren om te relaxen

Het leven wordt steeds drukker en misschien hebt u te maken met hectische werkroosters of kampt u met overmatige stress. Dit kan leiden tot pijn in uw hoofd en andere lichaamsdelen. Zelfs op uw vrije dag, wanneer u van plan bent lekker te ontspannen, blijft u die stress voelen. Er zijn medicijnen en andere behandelingsopties om met dergelijke problemen om te gaan, maar aromatherapie is ook het proberen waard. Er zijn verschillende geuren die een kalmerende invloed kunnen hebben op het lichaam. Ze helpen uw hersenen te ontspannen, zodat u een vredig gevoel krijgt. Ze kunnen ook ondersteuning bieden bij slaapproblemen of geestelijke gezondheidsproblemen, zoals onrust of depressie.

Den

Hebt u zich wel eens afgevraagd waarom een wandeling door een dennenbos zo heerlijk ontspannend is? Of waarom u elk jaar weer moeite hebt om de kerstboom af te danken? Dennengeur vermindert gevoelens van onrust en zorgt dat het in uw hoofd rustiger wordt. Als u te kampen hebt met onrust, is het een goed idee deze geur uit te proberen.

Lavendel

Lavendelgeur is perfect als u last hebt van slapeloosheid. Slaapgebrek eist zijn tol van uw lichaam doordat u zich de volgende dag buitensporig vermoeid voelt. Lavendelgeur kan in de vorm van een lotion of vochtinbrenger elke nacht voor het naar bed gaan worden aangebracht om uw lichaam en geest tot rust te brengen. Er zijn diverse schoonheidsproducten verkrijgbaar met deze geur, van shampoos en conditioners tot deodorants. U kunt ook een kaars met lavendelgeur laten branden. Doe dit voordat u naar bed gaat en vergeet niet deze uit te blazen voordat u gaat slapen. In de aromatherapie wordt lavendel gebruikt om depressie en gevoelens van onrust aan te pakken, en deze geur is met name geschikt voor mensen met post-partumdepressie. Voordat u aromatherapie met lavendel krijgt, moet u wel eerst controleren of u er niet allergisch voor bent.

Pepermunt

Pepermunt wordt veel gebruikt in kauwgum voor zijn verfrissende geur en omdat het voor een frisse adem zorgt, maar heeft nog vele andere voordelen. Pepermunt is goed voor de concentratie en het cognitief vermogen. Als u zich gestrest voelt door uw (huis)werk, gebruik dan deze geur om u te ontspannen en om uzelf te motiveren harder te werken. Dit is dus de perfecte geur tijdens een examenweek!

Olijfolie

Als u zich de laatste tijd hongerig voelt, of aan het afvallen bent, is olijfolie de juiste keuze. Olijfolie is niet alleen goed voor uw hart, maar voorkomt ook dat u stiekem gaat snacken. Alleen al de geur ervan geeft een gevoel van verzadiging. En kan zelfs uw bloedsuikerniveau verbeteren. Dit is een geur die u dus absoluut moet proberen! 

Vanille

Vanille is een heerlijke geur die gelukkig maakt. Als u een slechte dag hebt, breng dan achter uw oren wat vochtinbrenger met vanillegeur aan. U zult merken dat uw stemming verbetert en dat u zich meer ontspannen voelt. Dat maakt ook gelijk duidelijk waarom de geur van cupcakes met vanille-essence altijd een geluksgevoel teweegbrengt. En wat dacht u van vanille-ijs waar vrijwel iedereen gek op is.

Jasmijn

Deze kleine bloem geeft een sterke geur af die perfect is voor de behandeling van depressie. Veel mensen drinken jasmijnthee om te ontstressen. In de aromatherapie wordt deze geur gebruikt om mensen te laten ontspannen. Jasmijngeur is een goed antidepressivum, verhoogt de alertheid en heeft ook een sensuele aantrekkingskracht. Als u weer eens op date gaat, breng dan wat van deze geur op. U blijft dan niet alleen rustig en kalm, maar ruikt ook nog eens geweldig.

Kamille

Kamille wordt al eeuwen door verschillende beschavingen gebruikt als ontspanningsmiddel, van de oude Grieken en Romeinen tot de Egyptenaren. Deze geur is duidelijk te onderscheiden van andere: een beetje fruitig maar ook zoetig. Kamille wordt in de aromatherapie veel gebruikt als antidepressivum en om slapeloosheid en gespannen spieren aan te pakken. Kamillethee wordt ook veel gedronken als ontspannende drank wanneer men zich wat down voelt. Kamille ruikt niet alleen heerlijk, maar biedt ook gezondheidsvoordelen als u last hebt van gynaecologische problemen, ontstekingen of een vervelende hoest.

Sandelhout

Er zijn talloze producten verkrijgbaar met de geur van sandelhout. Het is een ontspannende geur die zorgt voor rust in het hoofd. In China wordt sandelhout gebruikt door de Boeddha’s en de geur zorgt ervoor dat u in een diepe, rustige en meditatieve staat komt. De onderscheidende geur is zoetig en houtig tegelijk. Vroeger werd sandelhoutgeur gebruikt om het zenuwstelsel te kalmeren en om mensen te behandelen die kampten met woedeaanvallen of slapeloosheid.

Citrus

Citrusvruchten, zoals citroen en sinaasappels, zijn niet alleen een goede bron van vitamine C, maar kunnen ook als geurextract worden gebruikt. Citrusgeuren zorgen ervoor dat u zich verkwikt en energiek voelt, zodat uw mentale alertheid een boost krijgt. Als u vandaag dus een slechte dag hebt, of de afgelopen dagen hebt overgewerkt en toe bent aan een rustpauze, zijn deze geuren de juiste keuze. U hebt in uw drukke schema misschien geen tijd voor een echte aromatherapie, maar met een geparfumeerde vochtinbrenger of flesje parfum in uw tas kunt u er toch voor zorgen dat u zich de hele dag meer ontspannen voelt.

More Articles

  • Slimme opbergmogelijkheden in de badkamer

  • Reinheid, ventilatie & gedroogde bloemen!

  • Vermijd deze badkamerfouten