Skip to Content

Waarom ruikt het toilet vies?

Hebt u het idee dat het toilet vies ruikt maar weet u niet waardoor?

Toiletten kunnen een vieze geur afgeven en soms is het erg lastig om uit te vinden waar dat door komt. Het toilet wordt regelmatig schoongemaakt en opgefrist, en toch is er die nare geur die maar niet weg wil gaan.

Er is echter altijd een reden waarom een toilet een vervelende geur heeft! We zullen enkele van de meest logische oorzaken bespreken en advies geven hoe u die geur voor altijd weg krijgt, zodat het toilet elke dag goed ruikt.

Waardoor ruikt het toilet vies?

Er zijn drie oorzaken waardoor een toilet vies kan ruiken. Dat zijn alle drie veelvoorkomende oorzaken, maar een vieze geur kan ook het gevolg zijn van dingen die tijdens het schoonmaken over het hoofd worden gezien.

 1. Schimmel en aanslag onder de toiletbrilbevestigingen, veroorzaakt door urine
 2. Algen in de stortbak van het toilet
 3. Gaslucht afkomstig van het riool 

1. Urinegeur en hoe deze uit te bannen?

De geur van urine blijft vaak lang hangen, maar we merken het niet echt. Het is meestal geen scherpe geur. Toch is het altijd vervelend en viezig als een toilet zo ruikt. Urinegeur is erg hardnekkig omdat het afkomstig is van plekken die we niet regelmatig schoonmaken. Zelfs als de toiletpot superschoon is en de stortbak blinkt, kan een urinegeur blijven hangen. Dat komt doordat de urine vaak op minder zichtbare plekken achterblijft: onder de toiletbril of onder de rand van de toiletpot. Door de toiletbril te verwijderen en deze grondig te reinigen wordt ook de geur weggenomen. Het verwijderen van de toiletbril is niet lastig. Meestal hoeft u alleen de twee vlindermoeren aan de achterkant van de bril los te draaien. Als het toilet in goede staat is, hebt u daar waarschijnlijk geen gereedschap voor nodig.

Zodra de toiletbril is verwijderd, kunt u deze een grondige reiniging geven. En u kunt de porseleinen toiletpot goed schoonmaken op de plekken waar anders de scharnieren van de toiletbril zitten, en ook de bevestigingen van de bril reinigen. Dat zijn twee plekken die nooit schoon worden als de toiletbril niet wordt verwijderd en geven waarschijnlijk de urinegeur af. Gebruik een harde tandenborstel om in alle hoekjes en gaatjes te komen en elke bron van de vieze geur aan te pakken. Nog een goede tip: heel heet water over de toiletbril en de bevestigingen ervan laten lopen en als het even kan de verwijderbare onderdelen een tijdje in het hete water laten liggen.

2. Algen in de stortbak van het toilet verwijderen?

In veel stortbakken is sprake van enige algengroei en dat is meestal geen probleem. Als het toilet echter lange tijd niet is doorgespoeld, of als de stortbak al heel lang niet is schoongemaakt of gedesinfecteerd, kan de stortbak een muffe geur afgeven. Als u vermoedt dat de stortbak te kampen heeft met overmatige algengroei, kunt u dat oplossen door deze grondig te reinigen:

 1. Maak de stortbak leeg door de watertoevoer af te sluiten en daarna door te trekken.
 2. Zodra de stortbak leeg is, spuit u een standaard toiletreiniger zoals Bref WC Color Activ' + Gel erin en schrobt u deze schoon met een borstel met een lange steel (niet dezelfde borstel die u gebruikt voor het schoonmaken van de toiletpot – u kunt die twee delen van het toilet het beste helemaal afzonderlijk aanpakken).
 3. Wanneer de stortbak schoon is geschrobd, is het raadzaam een stortbaktablet te gebruiken. Een dergelijk tablet houdt niet alleen algengroei tegen, maar maakt ook de rest van het toilet schoon en fris.

Goede tip: er is nog een veelvoorkomende oorzaak van een muffe geur in de badkamer die vaak over het hoofd wordt gezien en niets met het toilet zelf te maken heeft. Als u tandenborstels in een afgesloten beker of pot plaatst, wordt de bodem van die houder vaak vochtig en gaat deze na verloop van tijd vies ruiken. Vaak wordt gedacht dat die geur afkomstig is van het toilet wat echter niet het geval is.

3. Waarom ruikt mijn toilet naar het riool?

Als het toilet ruikt naar het riool, is het echt foute boel. Moderne toiletten zijn voorzien van een waterslot (stankafsluiter) die ervoor zorgt dat er geen rioollucht uit het toilet opstijgt, en een ontluchtingspijp die ervoor zorgt dat schadelijke gassen op een veilige manier worden afgevoerd. Als deze niet werken, zijn daar drie mogelijke oorzaken voor:

 1. Als het toilet al lange tijd niet is gebruikt, is het water onderin mogelijk verdampt, waardoor er een ruimte is ontstaan voor opstijgende lucht uit het riool. In dat geval is de oplossing van het probleem eenvoudig: het toilet doortrekken!
 2. Als de ontluchtingspijp is gebarsten of verstopt zit, kan de geur van het riool binnendringen. Bij verstopping kunt u wellicht bij de bovenkant van de pijp komen en het probleem zelf oplossen. Anders moet u de hulp van een professionele loodgieter inschakelen.
 3. Een rioolgeur kan ook het gevolg zijn van barsten in de afvoerbuizen achter het toilet of van kapotte afdichtingen tussen deze buizen en het toilet. Tenzij u een goede doe-het-zelver bent, kunt u het beste een professionele loodgieter het probleem laten oplossen.

Het toilet lekker fris laten ruiken?

Wanneer het toilet heerlijk fris en schoon ruikt, moet u enkele maatregelen nemen om dat zo te houden! Gooi een toilettablet in de stortbak om het spoelwater 800 keer blauw te laten kleuren. Bij het doorspoelen worden niet alleen de watertank en de toiletpot gereinigd, maar wordt ook het gehele mechanisme vrij gehouden van algen en kalkaanslag.

Als uw toilet geen gemakkelijk toegankelijke stortbak heeft, kunt u ook een toiletblok gebruiken om veel van de problemen die in dit artikel zijn beschreven, en meer alledaagse geuren, aan te pakken. Hang een Bref WC Blauw Actief toiletblok in de toiletpot om het spoelwater 250 keer blauw te laten kleuren. Bij het doorspoelen wordt niet alleen de toiletpot gereinigd, maar wordt ook kalkaanslag voorkomen.

Ruikt het toilet vies maar weet u niet waardoor dat komt? Wij hebben het antwoord. De meestvoorkomende oorzaken van een mysterieuze geur in het toilet en hoe u deze kunt aanpakken!

More Articles

 • Slimme opbergmogelijkheden in de badkamer

 • Reiniging vanuit de stortbak